Minne omakotitaloja rakennetaan?

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2024 myönnettiin rakennuslupa 3 664 omakoti- ja paritaloasunnolle. Olisitko tiennyt, että eniten lupia myönnettiin Espooseen, Ouluun, Jyväskylään ja Helsinkiin? Artikkelissa kerrotaan mihin kuntiin ja seutukuntiin omakotitaloja rakennetaan. Lopuksi esitetään 3 syytä, miksi omakotitaloja pitäisi rakentaa nykyistä enemmän.
Ylämäkeä ja alamäkeä 2020 -luvulla
Koronaepidemian puhkeaminen keväällä 2020 käynnisti omakotirakentamisen buumin. Kasvu-ura jatkui aina helmikuuhun 2022 saakka, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Vuosi 2021 oli rakennusluvissa mitattuna paras vuosikymmeneen – lupia myönnettiin lähes 8 700 omakoti- ja paritaloasunnolle.
Vuosi 2022 oli vielä melko hyvä vuosi kertyneen tilauskannan ansiosta, mutta kaksi viime vuotta olivat puolestaan historiallisen heikkoja.
Pientaloteollisuus PTT:n tuoreiden tilastojen mukaan vuosi 2025 on alkanut positiivisissa merkeissä. PTT:n jäsenyritysten asiakkailleen toimittaminen omakoti- ja paritalojen määrä kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 % edellisvuoteen verrattuna. PTT:n jäsenyrityksillä on nyt takanaan 3 perättäistä neljännestä, jotka ovat olleet parempia kuin vastaava jakso vuotta aiemmin.

Myönnetyt omakoti- ja paritalojen rakennusluvat vuosina 2020-2024
(Lähde: Rakennettu ympäristö -palvelu, Tilastokeskus)
Omakotirakentaminen keskittyy kasvualueille, joissa omakotitonteista on pula
Monille voi olla yllätys, että eniten omakotitaloja rakennetaan suurimpiin kaupunkeihin. Espoo on pitkään ollut ykkönen omakotirakentamisessa – sinne myönnettiin peräti 8 % koko maan lupamäärästä. Kärkikuusikon muodostavat Espoon lisäksi Oulu, Jyväskylä, Helsinki, Tampere ja Vantaa – ne yhdessä kattoivat peräti 29 % koko maan luvista. TOP20 listalla on suurimpien kaupunkien lisäksi kehyskuntia ja maakuntakeskuksia. Lupatilaston keulilla olevat 20 kuntaa kattavat yhteensä yli puolet koko maan luvista. Kiinnostava yksityiskohta on, että Turku ei mahdu TOP20-listalle (sija 22), mutta asukasmäärältään selvästi pienempi naapurikaupunki Kaarina on sijalla 9.

TOP 20 kuntaa kattavat 52 % koko maan omakoti- ja paritalojen rakennusluvista
(Lähde: Rakennettu ympäristö -palvelu).
Helsingin seutukuntaan (17 kuntaa) myönnettiin jopa yli neljännes koko maan luvista. Viisi suurinta seutukuntaa kattoi koko maan luvista 58 %.

Omakoti- ja paritalojen rakennusluvat seutukunnittain vuona 2024
(Lähde: Rakennettu ympäristö palvelu, Tilastokeskus).
Miksi omakotitaloja pitäisi rakentaa nykyistä enemmän?
Asuntorakentaminen ei ole täysin vapaata, sillä kunnilla on kaavoitusmonopoli: kunnat päättävät minkälaisia asuntoja niiden alueelle rakennetaan. Tässä 3 syytä miksi kuntien – myös suurimpien kaupunkien – kannattaisi lisätä pientalorakentamisen osuutta.
1. Asumistoiveiden toteutuminen
Omakotitalo on vuodesta toiseen ylivoimaisesti toivotuin asumismuoto. Suomen Asuntomessut julkisti tammikuussa Asumisen ihanteet -tutkimuksensa tuloksia. Tutkimuksessa selvitettiin mm. mikä on suomalaisille asumisessa tärkeää ja mihin he ovat tyytyväisiä omassa asumisessaan. Omakotitalo oli ylivoimaisesti suosituin talotyyppi – myös alle 24-vuotiaiden keskuudessa. 49 % vastaajista asuisi mieluiten omakotitalossa. Erityyppisissä pientaloissa (omakotitalo, paritalo, rivitalo jne.) haluaisi asua peräti 72 % vastaajista.
Talotyyppitoiveita tärkeämpääkin on, että tutkimusten (mm. Suomen ympäristökeskuksen Asukasbarometri 2022) mukaan omakotitaloissa asuvat ovat muita tyytyväisempiä omaan asumisensa.
2. Puurakentamisen lisääminen
Puu soveltuu erinomaisesti pientalorakentamiseen. Puu- ja hirsirakentamisen osuus pientaloissa oli rakennuslupien perusteella 88 %. Vertailun vuoksi: viime vuonna valmistuneista kerrostaloasunnoista vain 4 % oli puurakenteisia. Pientalorakentamisen lisääminen olisikin nopein ja helpoin tapa lisätä puun käyttöä rakentamisessa.
On hyvä muistaa, että kivitaloilla on monia hyviä ominaisuuksia. Niinpä kaavamääräyksissä tai rakentamistapaohjeissa ei tule asettaa rajoituksia pientalojen runkomateriaaleille.
3. Energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön edistäminen
Tämän päivän uusi omakotitalo tarvitsee 25 % vähemmän lämmitysenergiaa kuin 20 vuotta sitten. Viime vuonna valmistuneista omakotitaloista 36 % saavutti A-energialuokan (Lähde: www.energiatodistusrekisteri.fi)
Uudet omakotitalot lämpenevät uusiutuvalla energialla. Lämpöpumpuilla on yli 80 % osuus lämmitysjärjestelmissä: maalämpöpumppu 44 %, vesi-ilmalämpöpumppu 23 %, poistoilmalämpöpumppu 14 % (Lähde: www.energiatodistusrekisteri.fi).
Lopuksi…
Omakotirakentamisen ja -asumisen mahdollistaminen on kunnille tehokas keino houkutella uusia asukkaita sekä sitouttaa nykyisiä asukkaitaan. Monissa kaupungeissa on jo huomattu, että erityisesti lapsiperheet muuttavat muualle omakotiasumisen perässä. Niinpä omakotirakentamista tarvitaan nykyistä enemmän – myös suurimmissa kaupungeissa.
Lue lisää:
Lisätiedot: Pientaloteollisuus PTT:n johtaja Kimmo Rautiainen, kimmo.rautiainen@rt.fi, puh. 0400 381 444