Skip to content

Keskikoko laskusuunnassa

Uusien omakoti- ja paritalojen pinta-ala

Omakotitalojen keskimääräinen huoneistoala on pienentynyt viime vuosina. Suuntaus on järkevä, sillä tehokkaissa neliöissä on pienemmät rakennus- ja käyttökustannukset. Omakoti- ja paritalorakentaminen on myös painottunut suurimpiin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin, joissa tontit ovat pienempiä.

Rakennuslupatilastojen mukaan uusien omakotitalojen keskikoko vuonna 2024 oli 175 kerros-m² ja 132 huoneisto-m². Paritalojen keskikoko oli 121 kerros-m² ja 97 huoneisto-m².

Kerrosalan määritelmä

Rakennuksen kerrosalaan lasketaan eri kerrosten pinta-ala ulkoseinien ulkopinnan mukaan. Kellarista ja ullakosta huomioidaan se osa, johon sijoitetaan (tai voidaan sijoittaa) rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Kerrosalassa ovat mukana mm. autotalli ja kylmät varastot.

Jos ulkoseinän paksuus on yli 250 mm tai huoneistoa rajaavan väliseinän paksuus on yli 200 mm, saa rakennuksen kerrosala ylittää sallitun kerrosalan tästä aiheutuvan pinta-alan verran.

Kerrosalan saa ylittää myös väestönsuojan ja taloteknisten järjestelmien edellyttämän kuilun, hormin tai yleisiin tiloihin avautuvan teknisen tilan pinta-alan verran. Portaan aukon ala lasketaan kerrosalaan vain yhdellä tasolla.

Rakentamislaki

Topten-käytäntö: Asunnon sisäisen portaan aukon vähennys kerrosalasta

Topten-käytäntö: Kellari ja kellarin kerrosala asuinrakennuksessa

Topten-käytäntö: Ullakko ja ullakon kerrosala asuinrakennuksessa

Topten-käytäntö: Rakennettavaksi sallitun kerrosalan ylitykset

Huoneistoalan määritelmä

Huoneistoalaa rajaavat huoneistoa ympäröivät seinät, sisällä olevien kantavat seinät ja välttämättömien rakennusosien huoneiston puoleiset pinnat. Huoneistoalaan ei lasketa mukaan tiloja, joiden korkeus on alle alle 1,6 m.

YM:n asetus asuin-, majoitus- ja huonetiloista