Älykästä asuinympäristöä Vihdin Nummelaan
Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen
Kävelymatkan päähän Nummelan palveluista on rakentumassa ainutlaatuinen pienten omakotitalojen tiivis alue. ”Sepänpihan suunnittelu on lähtenyt liikkeelle asumisen kehittämishankkeena ja olemme kuntana panostaneet erityisesti älykkääseen asuinympäristöön”, kertoo Vihdin kunnan elinvoimajohtaja Petra Ståhl tyytyväisenä. Älykkyydellä ei nyt tarkoiteta teknisiä härveleitä, vaan suunnittelussa on mietitty, miten arki toimisi älykkäästi. Tiiviillä alueella kaikkien toimintojen ei tarvitse sijaita omalla tontilla – esimerkiksi jätehuolto toteutetaan yhteisesti. Valmiiseen alueeseen pääsee tutustumaan ensi kesänä järjestettävässä Kotinäyttelyssä.
Sepänpihan tontit tulivat jakoon toukokuussa 2018 ja jo elokuussa kaikki tontit olivat varattu. ”Tämä kertoi meille paljon asumisen muutoksesta. Viime vuonna luovutimme kaksi perinteistä omakotitonttia, kun tämän vuoden aikana olemme luovuttaneet 20 tonttia - suurin osa Sepänpihasta”, toteaa Petra Ståhl. ”Suuren tontin hoitoon ei välttämättä haluta käyttää aikaa, vaan sen sijaan panostetaan muuhun asumiseen ja elämiseen”. Sepänpihan omakotitontit ovat kooltaan 430-620 m², mikä on Vihdissä poikkeuksellisen vähän. Rakennusoikeutta tonteilla on 100-120 m².
Alueelle valmistuu ensi kesäksi vähintään 15 kohdetta, joista yksi koostuu 3 pienestä erillistalosta. Talot ovat tavallisten ihmisten unelmakoteja. Rakentajien joukossa on niin lapsiperheitä kuin eläkeikää lähestyviä pariskuntiakin – sekä vihtiläisiä että muualta muuttavia. Suunnittelussa nousee esiin monia teemoja kuten elinkaariajattelu, esteettömyys sekä tilojen monikäyttöisyys. Yhdestä kohteesta on tulossa todellinen älykoti, ja yhden kohteen rakentaja on itse nimennyt moderniksi mummonmökiksi.
Alueen suunnittelun tavoitteena on ollut älykäs asuinympäristö. Tämä näkyy mm. yhteisöllisessä lähiympäristössä sekä yhteisessä jätteiden lajittelussa ja keräyksessä. Alueelle on myös tulossa yhteinen korttelipiha grilleineen. Rakentajat ovat omaksuneet hyvin ajatuksen siitä, että tiiviillä alueella kaiken ei tarvitse sijaita omalla tontilla. Kävelymatka palveluihin vähentää liikkumisen ympäristökuormitusta.
Matkan varrella on syntynyt myös oivalluksia rakentajien ohjaukseen. Alueen kaava on väljä ja rakentamista on ohjattu jatkuvalla vuoropuhelulla. ”On ollut hienoa havaita, miten rakentajien ohjaaminen onnistuu keskustelemalla, ilman tarkkoja määräyksiä vaikkapa katon väristä”, kertoo Petra Ståhl. On myös havaittu, että asukkaat sitoutuvat asuinympäristöönsä, kun pääsevät osallistumaan sen suunnitteluun. ”Rakentajat ovat jo suunnitteluvaiheessa tutustuneet naapureihinsa”, kertoo Ståhl. ”Vuoropuhelun ansiosta rakentajat ovat hyvin selvillä myös siitä, mitä naapuritonteille tulee. Tiiviillä tontilla suunnittelussa on huomioitava esimerkiksi naapuritalon sijainti ja ikkunoiden suuntaus.”
Sepänpihan alue on jo nyt herättänyt kiinnostusta muissa kunnissa. Alueeseen pääsee tutustumaan ensi kesänä 25.6.- 5.7.2020, kun alue avataan näyttelyalueena. Näyttelyn pääteemana on ”Pieni koti – iso elämä”. ”Vaikka juuri nyt puhutaan, että asuminen ja sen kehittäminen keskittyy muutamaan kaupunkikeskukseen, uskomme, että Vihdin kaltaisilla kunnilla on mahdollisuus erottautua omilla innovatiivisilla asuinalueillaan”, vakuuttaa elinvoimajohtaja Petra Ståhl.
Tietoa ensi kesän Kotinäyttelystä: https://www.kotinayttely.fi/